Jönköpings kommun

Fordon och transport (FT)

En kille i varselkläder står vid en lastbil med öppen motorhuv.

Vi erbjuder dig en populär utbildning med Sveriges bästa förutsättningar för en högkvalitativ fordons- och transportutbildning. Vi har lång erfarenhet av att bedriva utbildning inom området och har ett nära samarbete med lokala företag.

Din praktik (arbetsförlagda lärande, APL) är en mycket central del av studierna inom utbildningen. Din period ute på ett företag har goda förutsättningar att i förlängningen utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

När du söker detta program anger du följande studievägskod:

  • FT

I årskurs 1 läser alla elever tillsammans och får prova de olika inriktningarna. Det ger dig som elev bättre inblick i programmets inriktningar när du ska göra ditt inriktningval inför år 2. Om fler elever väljer en inriktning än vad det finns platser, avgörs placering utifrån betyg.

Inom fordons- och transportbranscherna finns många yrken där det råder brist på utbildad arbetskraft.

Fordons- och transportprogrammet på Bäckadalsgymnasiet är en del av Motorbranschcollege och certifierade som Transportcollege. Det är ett kvalitetsledningssystem. Utbildningen certifieras utifrån sex kritierier som säkerställer
att utbildningen har hög kvalitet och är relevant för branschen.

Motorbranschcollege Länk till annan webbplats.

Transportcollege

Här kan du se en film om våra utbildningar inom fordon, transport samt anläggning:

Karosseri och lackering

Vill du arbeta som till exempel bilskadereparatör eller lackerare?

Fokus inom inriktningen ligger på att du skall bli kompetent vad gäller att reparera karosskador som kan uppstå på fordon och lackering. Flera elever inom inriktningen har placerat sig högt i nationella tävlingar för sin yrkeskompetens. När våra elever bedöms av domare i tävlingen får de höga betyg, vilket är ett kvitto på att vår utbildning håller hög kvalitet.

Unikt för inriktningen är bland annat att undervisningsupplägget är utformat som en lärlingsutbildning. Det innebär att du gör minst hälften av utbildningen ute på ett företag. På detta sätt får du en konkurrenskraftig utbildning som är skräddarsydd utifrån branschens behov.

Utbildningen ingår i Motorbranschcollege.

Här finns två filmer som våra elever gjort för att visa upp vad de gör i skolan och på sin APL (Arbetsförlagt lärande):

Oliver och Mattias visar bilder från sin APL-plats på Holmgrens Skadecenter (Youtube) Länk till annan webbplats.

Daniel beskriver vad som händer på utbildningen (Youtube) Länk till annan webbplats.

Lastbil och mobila maskiner

Inriktningen för dig som vill fördjupa dina kunskaper om felsökning, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner.

Det kan handla om lastbilar, grävmaskiner, hjullastare eller liknande. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är vårt nära samarbete med starka lokala aktörer, som gör att vi kan hålla en hög kvalitet på vårt arbetsplatsförlagda lärande (APL). Samarbetet gör även att våra elever har tillgång till den senaste tekniken inom området tunga fordon. Detta är särskilt viktigt på grund av att en lastbil idag innehåller betydligt mer avancerad teknik än en personbil samt att teknikutvecklingen inom området sker mycket snabbt.

Inriktningen är del av Motorbranschcollege.

Personbil

Den här inriktningen är för dig som vill lära dig mer om felsökning, reparation och service av lätta fordon, till exempel personbilar.

Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personbilsmekaniker.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är att vi tränar viktiga moment som till exempel service och reparation av lätta fordon genom att driva en publik verkstad.
Vi välkomnar externa kunder och skapar därmed en undervisningssituation som utgår från konkreta situationer.

Inriktningen är del av Motorbranschcollege.

Transport

En utbildning inom trafik, transportsystem och logistik - med möjlighet till körkort!

Undervisning som syftar till att ge dig möjligheten till körkort med behörigheterna B, C och E ingår i utbildningen. Inriktningen ger goda förutsättningar till jobb som till exempel lastbilsförare.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är att du får möjligheten att skaffa dig ett stort antal kunskaper och behörigheter inom transportområdet. Förutom att du får chans att ta körkort med behörigheterna B-, C- och CE får du bland annat utbildning inom ADR - framförande av farligt gods på väg. Du får även tillfälle att ta ett så kallat yrkeskompetensbevis, som krävs för att få arbeta som lastbilsförare.

Utbildningen är del av Motorbranschcollege.

Här kan du läsa mer om hur det är att gå transportinriktningen, och varför lastbilschaufför är ett framtidsyrke:

Information och filmer från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Länk till annan webbplats.

Behovet av lastbilsförare inom åkeri är fortsatt stort trots coronapandemin. I TYAs trendrapport uppger 42 procent av de företag som har rekryterat förare det senaste året att de anställt förare med mindre än ett års yrkeserfarenhet.

Läs mer om branschens framtidsutsikter i TYAs trendindikator för åkeri 2022 Länk till annan webbplats.

 

Följ med en dag på jobbet i 360 grader!
Spana in TYAs filmer om branschens olika yrkesinriktningar som är filmade i 360 grader - vrid och vänd och lär känna miljön på ett nytt sätt. Varför inte uppleva en dag som Distributionsförare eller Bygg- och anläggningsförare? Om du har VR-glasögon använd dem för att få en häftigare upplevelse!
Följ länken nedan, du hittar filmerna under varje yrkesinriktning.

Yrkesinriktningar - filmer av TYA Länk till annan webbplats.

Erasmus-projekt

Samverkansprojekt kring el- och hybridfordonsteknik

Bäckadalsgymnasiet deltar i ett internationellt Erasmus-projekt inom ämnet el- och hybridfordonsteknik tillsammans med sex andra skolor från Sverige, Estland och Norge.

Inom projektet diskuteras hur yrkesutbildningar med inriktning fordon kan hålla jämna steg med de teknologiska förändringarna i branschen. Samhället står inför en rad förändringar i takt med ny avancerad teknik, inte minst inom fordonssektorn. Något som kommer ställa nya krav på utbildad personal i branschen. För att säkerställa att undervisningen på fordons- och transportprogrammet svarar upp mot marknadens krav diskuterar de deltagande skolorna i projektet hur utbildningen påverkas av digitaliseringen och el-bilarnas plats i Skolverkets kursutbud, allt för att ge våra elever bästa möjliga utbildning för att möta arbetsmarknadens behov.

Mer information om projketet Erasmus+, projektnummer 2020-1-SE01-KA202-077795 What can we do together when the vehicle sector is being digital Länk till annan webbplats..

Erasmus+, logotype.

Erasmus-projekt tar elever till Tyskland

Under våren får tre elever som läser årskurs 3 på fordonsprogrammet, inriktning lastbil och mobila maskiner chansen att åka till Oldenburg i nordvästra Tyskland för utlands-APL. Eleverna kommer under två veckors tid få chansen att prova på hur det är att arbeta i ett annat EU-land. Elevernas vistelse finansieras av Erasmus-projektet VET traineeship/Provehicle5 2019-1-SE01-KA102-060188.

Kontakt

Rebecka Lindström, studie- och yrkesvägledare
Telefon 036-10 62 92

Veronica Culha, rektor
Telefon 036-10 79 29