Jönköpings kommun

Restaurang och livsmedel (RL)

Tycker du det är roligt att laga mat och baka? Vill du ha ett yrke där du får vara kreativ i köks- eller bagerimiljö? Restaurang- och livsmedelsbranschens yrken passar för dig som gillar fart och fläkt, service och möten med människor i spännande miljöer.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, bakning, servering och/eller livsmedelsproduktion. Den gör det möjligt för dig att arbeta inom restaurangbranschen, delikatesshandeln, catering och andra branscher som jobbar hantverksmässigt med mat, bakverk och dryck nära kunder och gäster.

Du lär dig traditionella och hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du studerar även planering, organisation och ekonomi.

Din praktik, så kallad arbetsplatsförlagda lärande (APL), är en mycket central del av inlärningen och din praktikperiod har sedan goda förutsättningar att utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

När du söker detta program anger du följande studievägskod:

  • RL000000I

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen, var som helst i världen, eller fortsätta studera inom yrkeshögskola. Din utbildning ger också den behörighet du behöver för att läsa vidare på högskola.

På Restaurang- och Livsmedelsprogrammet finns två inriktningar:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

I årskurs 1 läser alla elever samma kurser för att få en allmän kännedom om hela programmet. Du kan ange intresse för en av våra två inriktningar redan när du gör ditt val till gymnasiet, men du gör om valet under ditt första år på Bäckadal. Till årskurs två väljer du den inriktning du är intresserad av. Om fler elever väljer en inriktning än vad det finns platser, avgörs placering utifrån betyg.

Gemensamt för de olika inriktningarna är att du får stor möjlighet att kombinera praktiska och teoretiska studier. Utbildningarna genomförs i ändamålsenliga och fräscha lokaler, med moderna maskiner. Du utbildas av behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet.

Bageri och konditori

Inriktningen ger dig en gedigen utbildning vad gäller hantverket inom bageri och konditori. Du lär dig bland annat genom att tillsammans med kompisarna baka och sälja varor i Bäckadalsgymnasiets egen konditoriaffär. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är bland annat att vi jobbar med ett inarbetat elevutbyte med en skola utanför Paris (Chateau des Vaux) som utbildar inom bageri och konditori. Möjligheten finns alltså att få delta i internationellt utbyte.

Se vår film från inriktningen Bageri och konditori:

Kök och servering

Här fördjupar du dig inom matlagningskonsten, servering och bararbete inom restaurang. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris/servitör eller bartender.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är att vi skapar en branschförankrad undervisningssituation genom att vi driver den välkända Idas restaurang i hus 2. Där kan kunder både äta lunch och middag, och våra elever får träna på att laga mat, servera och övriga arbetsområden knutna till restaurangmiljön. Vi jobbar även med flera internationaliseringsprojekt, som gör att du som elev vid Kök och Servering har möjlighet att delta i elevutbyten.

Se vår film från inriktningen Kök och servering:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet som lärling

(ej sökbar hösten 2024)

Du kan också läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet som lärlingsförlagd utbildning. Det innebär att du är halva tiden av din utbildning i skolan och halva tiden på en arbetsplats.

Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lärlingsakademin

Kontakt

Viktor Agerlöv, studie- och yrkesvägledare
Telefon 036-10 70 45

Andreas Swenlert, rektor
Telefon 036-10 60 90