Jönköpings kommun

Restaurang och livsmedel (RL)

Närbild på tre fat med desserter som bärs fram av en servitris.

Tycker du det är roligt att laga mat och baka? Vill du arbeta med ett yrke där du får vara kreativ i köks- eller bagerimiljö? Restaurang- och livsmedelsbranschens yrken passar för dig som gillar fart och fläkt, service och möten med människor i spännande miljöer.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, bakning, servering och/eller livsmedelsproduktion. Den gör det möjligt för dig att arbeta inom restaurangbranschen, delikatesshandeln, catering och andra branscher som jobbar hantverksmässigt med mat, bakverk och dryck nära kunder och gäster.

Du lär dig traditionella och hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du studerar även planering, organisation och ekonomi.

Din praktik, eller ”Arbetsplatsförlagt lärande” (APL), är en mycket central del av inlärningen och din praktikperiod har sedan goda förutsättningar att utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen, var som helst i världen, eller fortsätta studera inom yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På Restaurang- och Livsmedelsprogrammet finns två inriktningar:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

I årskurs 1 läser alla elever samma kurser för att få en allmän kännedom om hela programmet. Du kan ange intresse för en av våra tre inriktningar redan när du går ditt val till gymnasiet. Är du osäker väljer du bara programmet. Till årskurs två väljer du den inriktning du är intresserad av.

Gemensamt för de olika inriktningarna är att du får stor möjlighet att kombinera praktiska och teoretiska studier. Utbildningarna genomförs i ändamålsenliga och fräscha lokaler, med moderna maskiner. Du utbildas av behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet.

Bageri och konditori

Inriktningen ger dig en gedigen utbildning vad gäller hantverket inom bageri och konditori. Du lär dig bland annat genom att tillsammans med kompisarna baka och sälja varor i Bäckadalsgymnasiets egen konditoriaffär. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. bagare och konditor.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, t.ex. genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är bland annat att vi jobbar med ett inarbetat elevutbyte med en skola utanför Paris (Chateau des Vaux) som utbildar inom bageri och konditori. Möjligheten finns alltså att få delta i internationellt utbyte.

Kök och servering

Här fördjupar du dig inom matlagningskonsten, servering och bararbete inom restaurang. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. kock, servitris/servitör eller bartender.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, t.ex. genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för inriktningen är att vi skapar en branschförankrad undervisningssituation genom att vi driver den välkända Idas restaurang vid Gröna gatan. Där kan kunder både äta lunch och middag, och våra elever får träna på att laga mat, servera och övriga arbetsområden knutna till restaurangmiljön. Vi jobbar även med flera internationaliseringsprojekt, som gör att du som elev vid Kök och Servering har möjlighet att delta elevutbyten.

Kontakt

Ola Hjalte, SYV
Tfn 036-10 62 92

Johan Albertsson, rektor
Tfn 036-10 70 41