Jönköpings kommun

Lärlingsakademin

Bild på elever med LAJ:s logga

49 % plugg och 51 % jobb. På Lärlingsakademin i Jönköping är en del av Bäckadalsgymnasiet. De program som tillhör Lärlingsakademin är du halva tiden i skolan och halva tiden på en arbetsplats. Du lär dig ett yrke från grunden och du får bra kontakter i arbetslivet.

En del av Bäckadalsgymnasiet

Lärlingsakademin är del av Bäckadalsgymnasiets organisation. Det betyder att våra elever till exempel tar del av samma personal, administration, skolmatsal och elevhälsoteam som Bäckadals elever. Vi finns i Bäckadalsgymnasiets lokaler, i huvudsak i Hus 1 och Hus 3 (Idas skola).

Vi samarbetar också med kommunens övriga gymnasieskolor: Erik Dahlbergsgymnasiet, Per Brahegymnasiet och Sandagymnasiet.

Läs om lärlingsutbildning på Skolverket Länk till annan webbplats.

Se film om lärlingsutbildning från Skolverket Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer om Lärlingsakademin; anmäl ditt intresse här

Olivia valde att gå lärlingsutbildning

Olivia går andra året som lärling på handels- och administrationsprogrammet inom lärlingsakademin. Hon fick tipset om utbildningen av sin studie- och yrkesvägledare.

"Jag är väldigt rastlös av mig och trivs bättre med mer praktiskt lärande. Lärlingsakademins motto
är 49 procent skola och 51 procent lärande ute på arbetsplats – det lockade mig!"

På arbetsplatsen har du nära kontakt med din handledare och tillsammans med lärarna på skolan utformar ni din utbildning på bästa sätt.

Glad elev framför hallonröd bakgrund.

Vilka arbetsuppgifter får du träna på din apl?

Jag tränar mycket på kundbemötande, att i min ålder få en uppfattning om hur vuxna människor kan vara, det är roligt och intressant. Andra arbetsuppgifter är till exempel hur man planerar för beställning av varor, lagerhållning och logistik, ja allt som ingår i att driva en butik.

Rekommenderar du andra att välja lärlingsutbildning?

Ja, jag brukar säga: Välj lärling om du känner att du är mogen att ta steget ut i arbetslivet! För du behöver ta mycket eget ansvar och dessutom ha motivation att plugga mer hemma än vad du gör om du läser ett yrkesprogram som vanligt, säger Olivia.

Själv går jag oftast på resurstiden som vi har på onsdagar, men det är för att jag har valt flera extrakurser för att få bredare behörighet till att plugga vidare.

Under Olivias studietid har hon en fot i arbetslivet och en i skolan vilket innebär att hon både får en yrkesexamen från gymnasieskolan och kontakter inom arbetslivet.

En nackdel kan vara att man inte blir lika tight med sina klasskamrater. Nu i tvåan har jag två dagar i veckan med klassen i skolan och tre dagar på arbetsplatsen, förklarar hon.

Största fördelen är att få vara med i det riktiga arbetslivet. Att redan i min ålder få en uppfattning om hur det är att vara vuxen och jobba.

Lärlingsakademins film om de olika programmen

Lärlingsakademins film om de olika programmen.

Utan Hantverk stannar världen

Hantverksakademiens film Utan Hantverk stannar världen.