Jönköpings kommun

Hantverksprogrammet (HV)

Om du tycker om att skapa och arbeta med detaljer och form kan kanske Hantverksprogrammet passa dig. Oavsett vilket hantverk du önskar utföra är det återkommande att arbeta med hela hantverksprocessen, från idé till verklighet. Våra inriktrningar är mot florist OCH om förutsättningarna finns erbjuder vi en utbildning för dig med ett annat hantverksintresse. Detta är ett lärlingsförlagt program.

På Hantverksprogrammet får du lära dig att utveckla och hantera hela hantverksprocessen, det allra viktigaste för en hantverkare. Det innebär bland annat att kunna identifiera en kunds behov, planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. Det handlar även om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt.

Under utbildningen får du lära dig att skapa en produkt med händerna, från idé till verklighet. Du lär dig om formgivning, företagande, kundkontakt och service. Du övar dig på att utveckla idéer och förverkligar dem till färdiga produkter. Bland annat genom att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du räknar ut om en produkt eller tjänst blir ekonomiskt lönsam eller inte.

Utöver kurser inom din valda inriktning lär du dig på Hantverksprogrammet att identifiera behov, planera med skiss eller ritning samt hantera verktyg, material och tekniker. Efter genomförandet redovisar vi arbetet samt analyserar och utvärderar resultatet.

Vad menas med annat hantverk?

Kanske har du ett annat hantverksintresse som du skulle vilja utveckla. Ett exempel från tidigare år är silversmide. Prata med personalen på Lärlingsakademin eller kontakta din studie- och yrkesvägledare så undersöker vi möjligheterna att erbjuda dig en utbildning inom det hantverket. Ett par saker som spelar in är givetvis en bra APL-plats och en duktig handledare. Vi har ett stort kontaktnät som hjälper oss och kan göra det möjligt.

För att söka till detta program, anger du följande kod vid ansökan:

  • Florist: HVFLO0L
  • Övriga hantverk: studievägskod utifrån hantverk

Information om Hantverksprogrammet på Skolverkets webb Länk till annan webbplats.

Poängplan för Hantverksprogrammet på Lärlingsakademin Pdf, 119.4 kB.