Jönköpings kommun

Barn och fritid (BF)

Gillar du barn och tycker att det verkar roligt att på ett kreativt och pedagogiskt sätt få stödja, uppmuntra och delta i deras utveckling? På Barn- och fritidsprogrammet får du utrymme att utveckla dina ledaregenskaper, bli en fena på att kommunicera och lära dig mer om specialpedagogik och barns utveckling. Från hösten 2024 finns fördjupningskurser som ger dig yrkesgången stödassistent occh personlig assistent.

På Bäckadalsgymnasiet har Barn- och fritidsprogrammet ett särskilt fokus på skapande och estetisk verksamhet. Det innebär att digitalt skapande, musik, film och bild är en naturlig del av lektionerna och utbildningen. Ett återkommande inslag på programmet är att planera, organisera och leda olika typer av aktiviteter. När tillfälle ges gör vi gärna studiebesök i andra verksamheter för barn och ungdomar. Efter en examen på Barn- och fritidsprogrammet kan du till exempel arbeta som barnskötare eller elevassistent.

Ny inriktning - yrkesutgång stödassistent och personlig assistent

Nytt från i höst är att du kan välja fördjupningskurser med inriktning stödassistent och personlig assistent. Kort beskrivning av de olika yrkena är att stödassistent främst arbetar på gruppboende och daglig verksamhet. En personlig assistent arbetar istället mot en enskild individ. Båda yrkena är omvårdande och handlar om att hjälpa en människa till ett så självständigt liv som möjligt.

För att söka till detta program, anger du följande kod vid ansökan:

  • BFPEA0L

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet på skolverkets webb Länk till annan webbplats.

Poängplan för Barn- och fritidsprogrammet på Lärlingsakademin Pdf, 58.3 kB.

Poängplan för Barn- och fritidsprogrammet inriktning stödassistent och personlig assistent Pdf, 58.5 kB.


Samarbete:
Barn- och fritidsprogrammet med yrkesutgång stödassistent blev 2023 certifierat av Vård- och omsorgscollege. Det betyder att skolan samabetar med arbetsgivare inom vård och omsorg, så det du lär dig stämmer överens med det som arbetsmarknaden efterfrågar. Syftet är att möta framtidens kompetensbehov inom branschen genom attraktiva utbildningar. Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats.

"Min lärare besöker mig och min handledare på min praktikplats regelbundet och lämnar feedback"

- Maja, Barn- och fritidsprogrammet