Jönköpings kommun

Vår lärare Joel nominerad till Guldäpplet 2023!

Foto på en man som ler och tittar in i kameran, Joel Rangsjö.

Stolt presenterar vi Joel Rangsjö - nominerad till Guldäpplet och bäst i klassen i AI!

Guldäpplet är en årlig utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delande av erfarenheter.

"Jämfota hoppade han upp på en skolbänk för att få allas uppmärksamhet. Välkomna till er första svenskalektion med mig! Hans lektioner blev något som jag och mina vänner längtade till."

Joel undervisar i Svenska och Spanska och är också IT-pedagog på en del av sin tjänst. Vår Joel gör dock mer än ”bara” lär ut. Joel lyfter sina elever genom att utmana dem till att förstå både sig själva och sin omvärld på ett nytt sätt. Han är en lärare som med humor, värme och med stort förtroende för dem han möter guidar våra ungdomar till unga vuxna, ”redo att göra samhället” som han själv uttryckt det. Och det guidar också oss kollegor att vända blicken tillbaka till oss själva, och väcka frågan ”vad kan jag och mina kollegor göra?”

En stor del av Joels engagemang ligger i att hantera AI. När Joel tar eleverna eller oss kollegor med på sin digitala resa så blir det med en gång VÅR digitala resa. Just nu handlar det till stor del om att använda AI som en positiv del i undervisningen, att släppa rädslan och i stället fundera över hur vi kan arbeta med AI på ett klokt sätt. Med i stället för mot. För Joel är det här en självklarhet och genom hans kompetensöverföring och intelligenta presentationsteknik blir det en självklarhet också för oss som jobbar med Joel. Och det är nödvändigt – för det är vad våra ungdomar kommer växa upp med. Inom olika yrken kommer samverkan med AI utvecklas till vardagsnära verktyg, och vi inom skolan behöver vara med på den resan.

"Det här kommer förändra mitt liv" sa eleven.

Joel tar plats i sina undervisningsgrupper. Tillsammans med sina elever läser han böcker, ser filmer, spelar teater, samtalar och utmanar. Pedagogiken kryddas till exempel av gamifiering, inspelade sommarprat, AI-genererade tolkningar av dikter med hjälp av ChatGPT, Midjourney och andra digitala hjälpmedel. Vi vet att det här är nytt – och Joel vet att det är nytt för väldigt många av oss som jobbar inom skolan. Via Instagramkontot Pluggen tipsar och webbplatsen AI i undervisningen (länkar nedan) inspirerar, förklarar och guidar han sina följare med IT-tips. Under Joels ledning ser det enkelt ut, men vi vet att bakom varje lektionsinslag finns ett knasigt men kontrollerat, humoristiskt men seriöst, målmedvetet och nytänkande arbetssätt. Lektioner som genomsyras av lust till lärande, glädje och nyfikenhet. Nyttan med AI befästs av den elev som sa ”det här kommer förändra mitt liv” efter en lektion med Joel. Det är stort. Det är också stort när vi inser att det pedagogiska uttrycket hos kollegor som jobbar ihop med Joel kommer att förändras för att möta en mer digital värld. Det gör vår Joel värd att nomineras till Guldäpplet 2023!

"Till en början trodde nog Joel mer på mina förmågor än vad jag själv gjorde."

”Mitt första minne av Joel är när han fick mig, en osäker, skoltrött och tillbakadragen förstaårselev på gymnasiet, att lyfta blicken från skolbänken. Jämfota hoppade han upp på en skolbänk för att få allas uppmärksamhet. ”Välkomna till er första svenskalektion med mig”. Hans lektioner blev något jag och mina vänner längtade till.

Till en början trodde nog Joel mer på mina förmågor än vad jag själv gjorde. I efterhand ser jag nu hur hans pepp och kämparglöd för mig som elev, men också som enskild individ, vattnade fröet som blommade ut och gjorde mig till en mer självsäker person. Tack Joel.” Elev på Bäckadal

Vill du också vara en del av Joels värld? Då ska du följa Instagramkontot Pluggen tipsar eller besöka hans webbplats AI i undervisningen (aiit.nu).

Pluggen tipsar Länk till annan webbplats.

aiit.nu (AI i undervisningen) Länk till annan webbplats.

_________________________________________

Om Guldäpplet

Priset delas varje år ut till en lärare som:

  • Inkluderar alla elever
  • Driver pedagogisk utveckling med egna elever och är aktiv i kollegialt lärande
  • Arbetar med att dela och reflektera kring erfarenheter, gärna både lokalt, kommunalt och nationellt
  • Arbetar för att förnya lärande med digitala stöd

I början av oktober presenteras finalisterna, och prisutdelning sker den 26 oktober.

Läs mer om Guldäpplet Länk till annan webbplats.