Jönköpings kommun

SVT-inslag om Industritekniska programmet och företagens behov av elever från yrkesprogram

Eleverna på Industritekniska programmet ser många fördelar med sitt program, se inslaget från SVT här!

Det finns en stort kompetensbehov inom de branscher som Industritekniska programmet (IN) utbildar elever mot. Både företagare och Handelskammaren i Jönköping bekräftar att elever från yrkesprogram så som till exempel IN på Bäckadal går en lysande framtid till mötes. En väg direkt ut i arbete efter gymnasiet, men också med möjlighet att läsa vidare för de som vill. Eleverna i inslaget lyfter fördelar som att få jobba praktiskt, komma ut på arbetsplatser tidigt och lära av dem som jobbar i branschen.

SVT:s inslag om Industritekniska programmet Länk till annan webbplats.

Rektor Anna Sandström berättar i inslaget att antalet sökande till programmet just nu är ganska lågt. Hon hoppas att det i framtiden ska vända och att sökande förstår möjligheterna utbildningen ger. Ett sammarbete finns nu mellan Bäckadal, Jönköpings kommun och Handelskammaren i Jönköping för insatser som ska vända trenden.

Blir du nyfiken på programmet och upplägget på utbildningen? Här hittar du mer information!

Industritekniska programmet

Den 10 maj genomfördes en branschmässa för samtliga elever i årskurs 8 där många företag och branscher deltog. Den samlade bilden är att branscherna efterfrågor elever med bakgrund både från Industritekniska programmet och övriga yrkesprogram på Bäckadal. Ett inslag från mässan kan du se här:

SVT:s inslag från Branschmässan den 10 maj Länk till annan webbplats.

Handelskammaren uttalar sig i ett inslag på SVT den 11 maj om företagens behov av fler sökande till yrkesprogrammen, utifrån det stora kompetensbehov man ser framöver. SVT skriver bland annat följande: "Många företag i länet har svårt att hitta rätt medarbetare och därför är det extra allvarligt att så få ungdomar söker sig till yrkesprogrammen på gymnasiet, det menar näringslivsorganisationen Handelskammaren i Jönköpings län som arbetar med att öka intresset." Se hela inslaget här:

SVT:s inslag om kompetensbrist hos företag i Jönköpings län, och behovet av fler sökande till yrkesprogrammen Länk till annan webbplats.