Jönköpings kommun

Lärlingsanställningar visar industrins behov av kompetens

Närbild på en elev med svetshjälm som svetsar i en färgsprakande miljö.

I november har två elever på Lärlingsakademin fått lärlingsanställning på sin arbetsplats - vi säger grattis till våra elever och till företaget; BH Svets i Habo.

Lärlingsakademins logotype.

Lärlingsanställning innebär att elever får anställning på sitt APL-företag under de dagar som praktiken genomförs, och precis som andra anställda får de betalt. För eleverna blir det här ytterligare en möjlighet att knyta kontakter och få verklig erfarenhet av det yrke utbildningen syftar till. Företaget får möjlighet att forma sin anställda elev.

Under november har två av våra elever på Lärlingsakademin, Industritekniska programmet, fått lärlingsanställning hos BH Svets i Habo. Benny Honkala, som är VD för företaget, är tydlig med att det är svårt att hitta nya medarbetare med rätt kompetens:
— Finns det inget utbildat folk så kan vi som företag inte hänga med i utvecklingen, säger han i en intervju i Jönköpings-Posten den 11 november.

Läs hela artikeln här (kräver inloggning):

Artikel i Jönköpings-Posten angående behovet av kompetens inom industrin, och lärlingsanställning på BH Svets. Länk till annan webbplats.

Lärlingsakademin är del av Bäckadalsgymnasiet och övriga kommunala gymnasieskolor. De erbjuder flera olika gymnasieprogram, där man som elev gör minst 50% av sin skoltid ute på företag. Olika kurser i programmet genomförs under APL-tiden (arbetsplatsförlagt lärande).

Mer information om Lärlingsakademin