Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Tycker du det är roligt att laga mat och baka? Vill du arbeta med ett yrke där du får vara kreativ i köks- eller bagerimiljö? Restaurang- och livsmedelsbranschens yrken passar för dig som gillar fart och fläkt, service och möten med människor i spännande miljöer.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, bakning, servering och/eller livsmedelsproduktion. Den gör det möjligt för dig att arbeta inom restaurangbranschen, delikatesshandeln, catering och andra branscher som jobbar hantverksmässigt med mat, bakverk och dryck nära kunder och gäster.

Du lär dig traditionella och hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du studerar även planering, organisation och ekonomi.

Din praktik, eller ”Arbetsplatsförlagt lärande” (APL), är en mycket central del av inlärningen och din praktikperiod har sedan goda förutsättningar att utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen, var som helst i världen, eller fortsätta studera inom yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På Restaurang- och Livsmedelsprogrammet finns två inriktningar:

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering

Gemensamt för de olika inriktningarna är att du får stor möjlighet att kombinera praktiska och teoretiska studier. Utbildningarna genomförs i ändamålsenliga och fräscha lokaler, med moderna maskiner. Du utbildas av behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet.


Kontakt

SYV Ola Hjalte, tfn 036-10 62 92

Rektor Johan Albertsson, tfn 036-10 70 41

Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00