Lärlingsutbildning på gymnasienivå

Att vara lärling är ett alternativt sätt att läsa ett yrkesprogram. Största skillnaden mellan en lärlingsutbildning och en skolförlagd utbildning är att eleven, som lärling, parallellt med sina studier är en del av ett arbetslag på en arbetsplats.

En lärlingselev får samma kunskaper och yrkesexamen som de elever som läser ett skolförlagt yrkesprogram.

Lärling på Bäckadalsgymnasiet

På vissa av våra inriktningar inom Bygg- och anläggninsprogrammet och Fordons- och transportprogrammet läser elever del av sin gymnasietid som lärling (dock inte under år 1). Elever som är berörda får mer information om detta när de påbörjat sin utbildning.

Lärlingsakademin Jönköping

Lärlingsakademin i Jönköping är en kommunal gymnasieskola som erbjuder lärlingsutbildningar inom flera olika yrken. Lärlingsakademin är ett alternativ till den skolförlagda yrkesutbildningen (nationella yrkesprogrammen) som finns på övriga kommunala gymnasieskolor.

Som lärling läser du ett gymnasieprogram och får samtidigt erfarenhet från arbetslivet. Mer än hälften av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Även om du tillbringar mycket tid på arbetsplatsen så har du klasskompisar och tillhör en klass med andra lärlingar.

På arbetsplatsen blir du en del av ett team där du förväntas att delta aktivt. Vill du läsa vidare på yrkeshögskola eller högskola går det också bra eftersom du har möjlighet att få grundläggande högskolebehörighet.

Lärlingsakademin är perfekt för dig som vill få en gymnasieutbildning med högskolebehörighet och snabbt ta dig ut i arbetslivet.


Läs mer om gymnasieutbildning på Lärlingsakademin här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00