Frisör

Att vara frisör innebär så mycket mer än att klippa hår. För frisörer med stort intresse och bra utbildning finns det alltid en efterfrågan!

Frisöryrket är omfattande och utbildningen ger dig färdigheter inom många olika områden. Du får lära dig att klippa, behandla och vårda hår med hjälp av olika tekniker och verktyg. Frisörer gör också kemiska behandlingar som permanent, färgning och blekning. Förutom detta får du också lära dig att göra håruppsättningar, hårförlängningar, att arbeta med brudklädslar (och makeup), skäggklippning, frans- och brynfärgning, manikyr och många andra saker. Gemensamt för alla olika delar av frisörutbildningen är att service och bemötande är viktigt - vilket du får lära dig genom att arbeta både enskilt och i team.

På Hantverksprogrammet är praktik, eller ”Arbetsplatsförlagt lärande” (APL), en mycket central del av inlärningen och du har minst 15 veckors praktik under din utbildning.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, t.ex. genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet.

Unikt för utbildningen är att du mot slutet av åk 3 har möjlighet att avlägga ett praktiskt delprov samt gesällprov del 1. För att förbereda dig inför detta kan du välja att läsa en gymnasiekurs där vi helt inriktar oss på det som ingår i delprov och teoriprov/gesällprov. Du får också kunskaper och information om de moment som ingår i andra delen, vilket motsvarar gesällbrevet. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3000 timmar (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig, fullbetald frisör.

Relaterade dokument

Jönköpings kommun, utbildningsförvaltningen
Telefon 036-10 50 00