Jönköpings kommun

Frisör, barberare, hår- & makeupstylist (HVFRS)

Frisörhuvuden med olika frisyrer står på en fönsterbänk.

Är du intresserad av stil, färg och form? Är du kreativ och gillar att skapa? Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med ett kreativt hantverksyrke, i nära kontakt med människor.

På Bäckadal får du en rolig och inspirerande hantverksutbildning inom frisör, barberare, hår- och makeupstylist, i fullutrustade och arbetsmiljöanpassade lokaler. Vi har haft hantverksutbildning sedan skolan startade 1988 och vi har mycket goda lokala branschkontakter. Som elev kan du därför få riktigt bra praktikplatser, som många gånger leder till jobb efter avslutad utbildning.

Du utbildas av behöriga lärare med frisörlicens

Frisörlärarna på Bäckadalsgymnasiet är behöriga och välutbildade lärare med lång pedagogisk erfarenhet och frisörlicens. Din praktik, eller arbetsplatsförlagda lärande (APL), är en mycket central del av inlärningen och din praktikperiod har sedan goda förutsättningar att utvecklas till en anställning. På samtliga yrkesföreberedande program får du minst 15 veckor praktik.

Hantverksprogrammet ger en yrkesexamen som gör det möjligt att börja arbeta direkt eller att läsa på yrkeshögskola. Du har också möjlighet att, under din gymnasietid, läsa till kurser för att uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Vägen till färdig frisör startar på gymnasiet

Gymnasieutbildningen är en del av vägen mot att bli färdig frisör. I slutet av, eller efter, din gymnasieutbildning gör du ett praktiskt delprov och ett teoriprov. Efter gymnasiet måste du fortsätta att jobba som frisör i 2000 timmar innan du kan göra det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör, då kan du också ansöka om frisörlicens.

Ta emot kunder i skolans egen frisörsalong

Under din utbildning kommer del av undervisningen ske i skolans egen frisörsalong.
Vi har öppet för kundmottagning varje vecka, och du tar emot kunder redan från årskurs 2. Självklart finns våra frisörlärare alltid till hands under kundmottagningen, och våra kunder är väl medvetna om att ett besök i vår salong tar lite längre tid än hos en färdigutbildad frisör.

Din utbildning utformas och utvecklas i dialog med branschen, till exempel genom så kallade bransch- och programråd. Syftet med detta samarbete är att dina kunskaper skall vara aktuella och att undervisningen hos oss skall hålla högsta möjliga kvalitet!

Läs Hantverksprogrammet som lärling

Du kan också läsa Hantverksprogrammet med inriktning frisör som lärlingsförlagd utbildning. Det innebär att du är halva tiden av din utbildning i skolan och halva tiden på en arbetsplats.

Läs mer om Hantverksprogrammet på Lärlingsakademin