Matsvinn - winwin!

Tack alla ni som kom och åt lunch med oss i Rådhusparken den 23 maj!

Den 23 maj genomförde elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bäckadalsgymnasiet en uppskattad aktivitet i Rådhusparken. Tillsammans med lärare på programmet lagade de lunch av överblivna råvaror, det som omfattas av begreppet matsvinn. Grönsaker och frukt, kryddväxter och charkuterier och andra tillbehör blev till välsmakande maträtter och desserter.

Råvarorna vid aktiviteten skänktes från ICA Supermarket i Bankeryd och Rudenstams, och var i stort sett uteslutande mat som annars skulle kasserats. J&L Habo lånade ut stekhällar för tillagning.

- Vi vill gärna medvetandegöra det här med matsvinn, säger Nina Hellman som arbetar som restauranglärare på Bäckadal. Många av de matvaror som affärer, och privatpersoner, slänger är fullt dugliga att laga mat av.

Under ett par timmar serverades ca 400 portioner till förbipasserande. De som åt fick betala vad de tyckte maten var värd, och alla intäkter gick oavkortat till Läkare utan gränser. Totalt swishades 7430 kr till organisationen, pengar som till exempel räcker till nästan 2000 påsar Plumpy’Nut – en näringsrik matersättning som ger barn hjälp att återhämta sig från undernäring.

- Vi är jätteglada att så många kom förbi och åt av vår lunch, och att vi fick uppskattande ord om det vi gjorde. Flera tyckte att det var en rolig idé för att lyfta fram viktiga frågor och påverka miljön, säger Nina. Dessutom tror jag att eleverna tycker det är roligt och annorlunda att få göra sådan här aktivitet, där det finns ett tydligt mål. Vi hoppas kunna återkomma nästa år!

Strålande sol, väldoftande maträtter och glada miner – precis så bra som en torsdag i maj kan vara!

Vad innebär matsvinn?

Matsvinn är ett ord för att beskriva all mat som slängs i onödan. Mat som hade kunnat ätas om vi hanterat den annor-lunda. Vi vill vara med och göra skillnad och inspirera till minskat matsvinn!

Vi tackar alla våra elever och lärare som deltog, samt såklart ICA Supermarket Bankeryd, Rudenstams och J&L Habo för gott samarbete i den här aktiviteten!