Jönköpings kommun

Information om studenten 2021 kommer senast 24 maj

Illustration i blå och turkosa toner med en studentmössa i mitten och blad runt om.

Tisdagen den 27 april kom Folkhälsomyndigheten med nationella riktlinjer för årets studentfirande. Det innebär att firandet kommer att se annorlunda ut även i år och att gymnasieskolorna inte kommer att kunna arrangera några ceremonier eller samlingar för hela skolan.

Efter Folkhälsomyndighetens besked har gymnasieskolorna nu möjlighet att planera och inom kort ta beslut om årets studentfirande. Besked om datum för utspring samt hur studentfirandet kommer att genomföras på de kommunala gymnasieskolorna kommer att ges senast den 24 maj 2021. Eleverna kommer då att få information via Vklass och skolans webbplats om hur studentfirandet blir på deras skola.

Vi vill försäkra er om att vi gör allt vi kan för att skapa en minnesvärd och fin studentavslutning för er avgångselever.

Firandet på Jönköpings kommuns gymnasieskolor kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som är:

 • Om ett utspring ordnas bör detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper.
 • Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra.
 • Begränsa antalet närvarande vid firandet för att undvika trängsel.
 • Personer som uppvisar symtom på sjukdom ska stanna hemma.

Firandet kommer att genomföras så likvärdigt som möjligt på de kommunala gymnasieskolorna.

Frågor och svar om studentavslutning 2021 på kommunens hemsidalänk till annan webbplats

Bra att veta

Studentbaler, studentfester och studentkortege är privata arrangemang som organiseras av elevkårer och de olika klasserna på våra gymnasieskolor. Det är därför arrangörernas och inte gymnasieskolornas ansvar att pandemilagen samt Regeringens och Folkhälsomyndigheternas rekommendationer följs vid dessa och liknande arrangemang. Det kan vara bra att veta:

 • Transportstyrelsen har beslutat att förlänga de tillfälliga reglerna som innebär förbud mot att åka på bland annat lastbilsflak. Med andra ord kommer det inte heller i år bli tillåtet med studentkortege.
  Länk Transportstyrelsens webbsidalänk till annan webbplats
 • Inte heller de så kallade partybussarna är tillåtna. De faller nämligen under ramen för pandemilagen. Att hyra en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man exempelvis hyr en lokal eller en båt för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester för fler än åtta personer.
  Läs mer om privata sammankomsterlänk till annan webbplats
 • Tillsvidare får inte fler än åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polisen kan ställa in eller upplösa en tillställning som har fler än åtta deltagare. Om privata sammankomster hålls i festlokaler, föreningslokaler och andra lokaler som hyrs ut får maximalt åtta personer delta.
  Allmänna sammankomster på Polisens webbplatslänk till annan webbplats